google-site-verification: google6a246ff47a35deb4.html

DEN VACKRA TIMRADE HUVUDBYGGNADEN ÄR BYGGD 1914 I OXBERG,DALARNA.
ÅR 1951 FLYTTAR MAN DEN TILL SIN PLATS DÄR DEN STÅR IDAG. OCH HAR GENOM ÅREN RUSTATS MEN ÄNDÅ BEHÅLLIT SIN CHARM.

    GRÖNLÄNDARENS  
            HISTORIA

KARL AXEL VON KRUSENSTIERNA

I BEGYNNELSEN..

GRUNDAREN TILL GRÖNLÄNDAREN HETTE KARL AXEL VON KRUSENSTIERNA, SOM ÅR 1948 VAR I FUNÄSDALEN FRÄMST FÖR HANS BRINNANDE INTRESSE FÖR HUNDAR OCH HUNDSPANN
KARL-AXEL & HANS FRU KOM I KONTAKT MED BENGT ELLIS (DEN SENARE VÄLKÄNDA KONSTNÄREN I OMRÅDET.) OCH EN VÄNSKAP STARTADE.
EFTER ATT HA SPENDERAT MER TID I OMRÅDET SÅ FLYTTADE PARET TILL FUNÄSDALEN FÖR ATT KUNNA ÄGNA SIG 100% ÅT HUNDAR OCH EN NYSTARTAD KENNEL.DÄRAV NAMNET GRÖNLÄNDAREN EFTER HUNDEN GRÖNLANDSHUND.DEN NYFUNNA VÄNNEN BENGT ELLIS TIPSADE OM MARKEN PÅ FUNÄSDALEN 6 MED DEN GUDOMLIGA UTSIKTEN.ÅRET VAR 1950 OCH KARL AXEL KÖPTE MARKEN MED TILLHÖRANDE BYGGNADER..SÅ GRÖNLÄNDAREN FINNS TACK VARE BENGT SOM TRÄFFADE SIN FRU GUNILLA(SOM NU DRIVER ELLISEUM I BYN) PÅ GRÖNLÄNDAREN,NÄR HON JOBBADE SOM LILLVÄRDINNA DÄR.

SOM MEST FANNS  17 HUNDAR HÄR SAMTIDIGT OCH ALLA MED NAMN SOM HADE SITT URSPRUNG FRÅN GRÖNLAND. GRÖNLÄNDAREN DREVS SOM KENNEL OCH HÖNSERI  .HÖNSGÅRDEN FANNS I EN BYGGNAD INTILL VÄGEN SOM I DAGSLÄGET INTE FINNS KVAR.

 

ARVID & ELNA CEDERSTRÖM

I BÖRJAN PÅ 50-TALET KOMMER EN NY ÄGARE I FAMILJEN AFFE OCH EMMI NORBERG.SOM KOMMER FRÅN TRAKTENS STORA FAMILJER INOM TURISMEN,MED FLERA ANLÄGGNINGAR SÅSOM RAMUNBERGET,BRUKSVALLARNAS TURISTHOTELL.DE DREV GRÖNLÄNDAREN I 4 ÅR.

SEN ÅR 1958 VAR DET DAGS FÖR NYA ÄGARE IGEN I PARET ARVID OCH ELNA CEDERSTRÖM. DE LÄT BYGGA UT MED HUSET STORSKARVEN DÄR VANDRARHEMMET ÄR NU. VID DEN HÄR TIDPUNKTEN ÖPPNDES RESTAURANG SOM DREVS INOM FAMILJEN.
DE HADE DANS PÅ ÖVERVÅNINGEN I WÄRDSHUSET. EFTER 10 ÅR VAR DET ÅTERLIGEN DAGS FÖR NYA ÄGARE.

ÅRET 1968 OCH FAMILJEN ALMGREN I 2 GENERATIONER  MED SITT URSPRUNG FRÅN GÖTEBORG KOMMER ATT SATSA PÅ GRÖNLÄNDAREN.HÄR RÖJDES DET UPP OCH DEN GALMA LÄNGAN LÄNGS VÄGEN RIVDES FÖR ATT ÅR 1970 GE PLATS TILL ATT BYGGA DEN "NYA" BLÅ LÄNGAN.DET BYGGDES ÄVEN DEN OMTALADE RESTAURANG OCH NATTKLUBBEN (DGRÖNA LYCKTAN"NERE VID VÄGEN.IDAG STÅR ENDAST GRUNDEN KVAR. FAMILJEN HADE ÄVEN DOM GRÖNLANDSHUNDAR OCH MÅNGA GÄSTER FRÅN FÖRR KOMMER IHÅG DESSA VID NAMN IMAK & HORK SOM ANVÄNDES VID HUNDSPANNSTURER FÖR GÄSTERNA. KLOCKAN 17.00 VARJE DAG MATADES DOM MED ETT KILO RÅTT KÖTT.
 

1974 NYA ÄGRARE IGEN AV MOTORMÄNNENS NYKTERHETSFÖRBUND SOM DRIVER I 10 ÅR OCH HAR MYCKET IDROTTSFOLK SAMT TRÄNINGSLÄGER.

FLER ÄGARE:
 1984-1987 PETER &ANN-MARI WIDMAR
 1987-1988 MATS & GUNILLA ÅKESSON
1988-1991 REID CHAAYAS "CHAAYAS HOTELL&RESTAURANG"

 

2005 KÖPS GRÖNLÄNDAREN AV PARET STAFFAN OCH KAROLINA. DERAS MÅLSÄTTNING VAR ATT DRIVA PENSIONAT OCH DE HADE ÄVEN GETTER OCH EN HÄST SOM BETADE PÅ OMRÅDET. 2007 RENOVERAS RESTAURANGKÖKET.

1991 KÖPER CARL HERMANSSON EN GAMMAL GYMPALÄRARE FRÅN UPPSALA GRÖNLÄNDAREN , OCH I HANS ÄGO HÄNDER DET MYCKET .HAN HYRDE UT DEN STORA RESTAURANGEN NERE VID VÄGEN DÄR BL.A TONYS PIZZA LÅG(SOM IDAG FINNS I VEMDALEN).SEN TILL EN KINESISK FAMILJ SOM HAN BLEV OSAMS MED OCH DET TALADES ÄVEN OM KNIVSLAGSMÅL, SKRÖNOR ELLER INTE...
HAN HADE MYCKET TRÄNINGSGRUPPER PÅ GRÖNLÄNDAREN MEN -94 HÄNDER NÅGOT OCH HERMANSON FÅR ÅKA MYCKET PÅ SJUKHUSBESÖK SÅ GRÖNLÄNDAREN BLIR STÅENDE.
1997 BRINNER RESTAURANGBYGGNADE NER.

 

HÄR BLEV DET EN KORT HISTORIA OCH PARET SÅLDE.......... MAJ 2008

 

TILL VILKA UNDRAR NI?
 


JO TILL OSS..

 

OCH SÅ HÄR SER DET UT IDAG

loading...


 

April 2019.       Nytt Driftpar på GRÖNLÄNDAREN

Johan , Cornlia och Jocke

Den 1 april och detta är inget aprilskämt......

Nu kommer Johan och Cornelia..